Björnjakt

De stora rovdjuren har ofta varit besvärliga för rennäringen. Samtidigt har det varit så, att björnen respekterats av samerna, som betraktade den som ett heligt djur i samisk förkristen religion. Därvid uppkom det s.k. ”björnceremonielet”, som bl.a. innebar, att björnens ben lades i en ”grav” i samma ordning, som de hade haft i den levande kroppen. Därmed skulle björnen kunna återuppstå igen. Ett sådant björnskelett hittades i Västra Värjaren i början av 1900-talet. Skelettet köptes av en tysk jude och hälften av det finns nu på museum i Tyskland. Skelettet har gått under namnet ”Värjarbjörnen”. Då det vid ett tillfälle lånades ut till Sverige daterades det till yngre än 250 år.

På fotot ser vi bröderna Magnus och Gunnar Kristoffersson, Raukaselet, vid den björn de fällt den 22 oktober 1958 mellan Luspen och Daimaån.

Foto: Gunhild Näslund

Text: Elof Näslund

Björnjakt i Borgafjäll
Björnjakt i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.