Malin Tangas tulla

I februari 1847 befann sig Malin Tanga (även benämnd Malin Tangen) tillsammans med sin älskare Jon Danielsson på tillfälligt besök i Härbergsdalen. Där födde hon alltför tidigt trillingarna Lisa, Kerstin och Ivar. Barnen erhöll nöddop och alla tre dog inom loppet av fyra dagar. Barnen begravdes på Joutnäsets kyrkogård.

Malin och Jon bodde då sedan några år i Daima. Jon hade där snickrat en tulla (vagga) till det väntade ”barnet”. Tullan blev kvar på Daimabyggets lagårdsvind i många år. Enligt sägnen vågade ingen använda den eller förstöra den, för vad man än gjorde kunde Malins ”onda kraft” drabba en.

Sommaren 1920 kom en kvinna, som då bodde i Daima, till Borgaluspen med tullan i en mes på ryggen. ”En Viktor skä ha Malins tulla”, sa hon. Viktor hade fötts den 26 juni detta år. Tullan blev kvar i Borgaluspen till våren 1955, då bygget avfolkades.

Tullan blev då förd till mitt föräldrahem i Borga (min mor Gerda var syster till Viktor). Tyvärr kom tullan länge att stå utomhus, varvid medarna ruttnade bort. Jag tog då tillvara tullan och förvarade den många år på vinden i mitt fritidshus i Borga. Och nu har den, sedan den utrustats med tidstypiska medar, återkommit till Malins riktiga bygd och naturliga plats, hembygdsgården i Gäddede.

Text: Elof Näslund

Malin. Född Karlsdotter 1805, dog i Borga den 26 mars 1861, efter ett äventyrligt och kringflackande liv, fyllt av för trakten misshagliga gärningar. Berättelser om Malin kan läsas i boken ”Trollkona” av Astrid Väring (Legendernas Malin) och ”Boken om Malin” (Verklighetens Malin) av Elsy Edvall. Hon har också skildrats i Levi Johanssons bok ”Bebyggelse och folkliv i det gamla Frostviken” och i Elof Näslunds bok ”Borgabygden i ord och bild” och i en del andra skrifter.

Läs mer om Malin Tanga: ”Malin Tangas stuga” »

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.